KEŞKEK |
Keşkeğin yöreye göre çok çeşitleri vardır.
Samsunun ilçesi olan Çarşambanın keşkeği çok meşhurdur ve düğünlerin, mevlütlerin vazgeçilmez yiyeceğidir.
Koca kazanlarda pişer ve ezme işini erkekler yapar bu işe 'küdellemek' denir.
Keşkek pişince bir kazanın başına üç dört erkek geçer.
Ellerinde koca tahta kaşıklarla kazanın etrafında döne döne ezme işini yaparlar.
Şimdi sizlere evde yapılan Çarşamba keşkeğinin tarifini vereceğim fakat su ölçüsünü birebir veremeyeceğim.
Çünkü buğdayın kalitesine göre şişmesi su çekmesi farklılık gösterebiliyor.
Bazı buğday çok şişer ve çabuk pişer. Dolayısıyla biraz göz kararına göre ve resimdeki kıvama bakarak ayarlamakta fayda var. Afiyetle kalın.
MALZEMELER
-2 Su bardağı buğday
-1 Tane tavuk göğsü
-Tavuk suyu
-Su
-Tuz
-Tereyağ
YAPILIŞI
1- Buğdayı yıkayıp bolca su koyup bir taşım kaynatarak altını kapatın. Sabaha kadar şişsin.
2- Tavuk göğsünü başka bir tencereye koyup haşlayın ve suyunu ayırın.
3- Tavuğun derisini ayırarak ince ince didin.
4- Buğdayın içine üzerini dört parmak geçecek kadar haşlanmış tavuğun suyundan koyun.
5- Didilmiş tavuğu ve tuzunu koyup karıştırın ve kaynadığında altını kısarak pişirin.
6- Buğday iyice yumuşadığında tahta kaşığın tersiyle keşkeği ezerek karıştırın yada blender ilede ezebilirsiniz.(dikkat edin çok ezilmesin)
7- Suyu azalırsa haşladığınız tavuğun suyundan ilave edin.
8- Ocağın altı çok kısık ve kapağı yarım şekilde özleşene kadar pişirin dibini tutmaması için ara ara karıştırın.
9- Tavada tereyağını yakmadan kızdırın.
10- Servis tabağına koyduğunuz keşkeğin üzerine tereyağ gezdirerek sıcak servis yapın.
11- Kaşığın ucuyla ara ara bastırarak şekil oluşturun bu keşkeğin olmazsa olmaz servis şeklidir.
Keşkek ilk piştiği gün değil ertesi gün kıvamını daha iyi alıp lezzeti daha güzel oluyor.
AFİYET OLSUN...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilElinize sağlık keşkeği severim ben de sizin yönteminizle yapmıştım gayet lezzetli oluyor sevgiler
YanıtlaSilTeşekkür ederim, her yörenin keşkeği farklı olabiliyor benim memleketimde böyle yapılıyor
SilElinize sağlık keşkeği severim ben de sizin yönteminizle yapmıştım gayet lezzetli oluyor sevgiler
YanıtlaSil